Inhoudsopgave
Wat is dwell time?
Dwell time is de tijd dat een bezoeker op je website aanwezig is. We leggen dit uit met het volgende voorbeeld:
Laten we zeggen dat je zoekt naar “autoverzekering” in Google. In de zoekresultaten lijkt het eerste zoekresultaat een goede optie. Dus je klikt erop, maar als je daar aankomt, is de site lelijk en moeilijk te gebruiken. En de inhoud is niet nuttig. Je besluit daarom om na 5 seconden weg te klikken. Je komt terug in de zoekresultaten. Dit verschijnsel noemen we pogosticking.
De dwell time staat gelijk aan de tijd op de website, in dit geval 5 seconden. En dat korte bezoekje geeft een signaal af aan Google dat je niet tevreden bent met het bezochte resultaat. Terug in de zoekresultaten klik je op het tweede resultaat. Deze keer vind je precies wat je zocht. Een professioneel ogende website en informatie waar je verder mee kunt. Voordat je er erg in hebt, heb je vier minuten doorgebracht op de site. De gehele tekst heb je gelezen en je blij dat je informatie hebt waar je echt wat aan hebt.
Die lange dwell time geeft een duidelijk signaal aan Google dat je veel waarde uit deze webpagina hebt gehaald. Als Google dit bij meer zoekopdrachten ziet gebeuren zou de zoekmachine kunnen besluiten dit resultaat hoger in de zoekresultaten weer te geven.
Heeft dwell time invloed op SEO?
Volgens een groot deel van de SEO specialisten heeft dwell time invloed op rankings. Er wordt verondersteld dat Google gebruikerservaring waargenomen in Google Search en de analysetools Google Analytics en Search Console meeneemt in haar ranking algoritme.
Wat is een goede dwell time?
Een goede dwell time is tussen de 2-4 minuten. Dat is de tijd die iemand doorgaans nodig heeft om een website te verkennen en de belangrijkste content te lezen. Dit is wel afhankelijk van meerdere factoren die hieronder zullen worden genoemd.
Zelf bepalen of je site een goede dwell time heeft?
Google geeft geen dwell time aan in Google Analytics, een metric die daar het dichtsbij in de buurt komt is de Average Sessie Duur. Dat is de gemiddelde tijd die iemand op je site doorbrengt nadat hij op die pagina is beland.
Een “goede” Dwell Time is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder:
- De specifieke niche
- Het type inhoud
- De zoekopdracht/ zoekintentie
- Seizoenstrends
- Social proof
Specifieke niche.
Mensen lezen zich meer in bij lastige onderwerpen, zoals een hypotheeklening afsluiten. Als je echter zoekt met de intentie om een pen te kopen hoef je echt geen minuten op een pagina te besteden.
Type inhoud.
Een how-to artikel vergt meer leestijd dan een pagina die bondig informatie toont.
Zoekopdracht/-intentie.
Het punt in de customer journey bepaald wat voor informatie/ervaring iemand wil vinden. In de SEE fase zoek je nog vooral informatie, terwijl je in de DO fase al weet wat je wilt en het product of dienst wilt aanschaffen. Mensen kunnen echter wel met dezelfde term in Google zoeken, bij verschillende zoekintenties. Als ondernemer dien je hier rekening mee te houden.
Seizoenstrends.
Stel iemand zoekt op “Sinterklaas”, in december worden dan andere zoekresultaten getoond dan in februari. In december vind je meer gedichtjes en cadeaulijstjes, terwijl in februari mensen meer op zoek zijn naar informatie over het verhaal achter Sinterklaas.
Social proof.
Een website die voorzien is van reviews en keurmerken komt betrouwbaar over, waardoor website bezoekers minder gauw terug zullen gaan naar de zoekresultaten.
Verbeter de gebruikservaring.
Dus in plaats van je zorgen te maken over een willekeurig getal, raad ik je aan je te richten op het verbeteren van de user experience en de kwaliteit van de content. Zorg ervoor dat je een beter antwoord biedt op de door de zoeker gestelde vraag, dan dat concurrenten doen.
Hoe kan ik mijn dwell time verbeteren in SEO?
Zoals eerder uitgelegd, betekent een lange dwell time meestal dat je pagina de behoeften van de gebruiker vervult. Daarom duurt het lang voordat ze besluiten op zoek te gaan naar aanvullende informatie. Omgekeerd, om de dwell time te verlengen, moet je alle mogelijke redenen weghalen die iemand kunnen doen besluiten weg te klikken. De specialisten van Leankings kunnen je hierbij assisteren. We hebben ruime ervaring met website optimalisatie, content creatie en conversie optimalisatie. Ga je lang met ons in gesprek? #hogedwelltime
Dwell time, pogosticking en bouncerate?
Wat is het verschil tussen dwell time, pogosticking en de bounce rate? De term dwell time geeft aan hoe lang iemand op de website is geweest, dat kan dus wel betekenen dat hij meerdere pagina’s heeft bezocht voordat hij de website verlaat. Bij pogosticking hebben we het over het verschijnsel dat iemand terugspringt naar de zoekresultaten en niet tevreden is met wat hij aantrof. De bounce rate is het percentage bezoekers dat van een pagina terugspringt naar de zoekresultaten.