Display campagne maken

Wil je weten hoe we bij Leankings Display Campagnes aanmaken? Of wil je zelf proberen een campagne aan te maken. Lees dan verder.

Inhoudsopgave.

Wat is Display?

Waar je bij Google Search advertenties mensen target die op dat moment op zoek zijn naar producten of diensten, is het doel van display om je naamsbekendheid te vergroten. Een Display-campagne heeft daarom nooit als doel het behalen van conversies, het is puur gericht op vertoningen en klikken. Hierdoor kan je meer mensen informeren over je bedrijf en ze overtuigen de website te bezoeken.  Deze naamsbekendheidvergroting is op de lange termijn ook terug te zien in de groei van direct- en organisch verkeer.

Wat zijn Display-advertenties?

Display-advertenties zijn advertenties die met een afbeelding en tekst worden getoond als de persoon een andere website bezoekt. Denk hierbij aan de advertenties die je ziet op een online nieuwssite of bij het gebruik van een app.

Waar word je getoond?

De banners worden op meerdere externe websites getoond, zoals Weeronline.nl of de Telegraaf.nl. De website wordt bepaald op het websitegedrag van de doelgroep. Stel dat de doelgroep puur gericht is op vrouwen, dan is de externe website ook een site die door meerdere vrouwen wordt bezocht.
De advertentie wordt met meerdere advertenties getoond aan de zijkant of bovenkant van de website. Ook kan het voorkomen dat de advertentie in de tekst verwerkt wordt. De advertenties worden ook getoond in mobiele apps.

display voorbeelden Leankings

Wat levert het op?

Het uiteindelijk doel van Display is naamsbekendheid te vergroten. Zodat mensen jouw bedrijf meenemen in hun overweging als ze op zoek zijn naar de dienst/product dat jij aanbiedt.

Met Display-advertenties kan je mensen (terug) in het verkoopproces brengen. Dit kan je doen door websitebezoekers op jouw website die niet converteren, een advertentie te laten zien en ze hiermee te herinneren aan hun websitebezoek, formulieren die nog niet zijn ingevuld of producten die nog in hun winkelmandje zitten.

Ook kan je targetten op bezoekers van de concurrentie. Hiermee kan je laten zien dat jij ook een aanbieder bent van de producten of dienst, waardoor de consument kan overwegen om de aankoop te doen bij jouw bedrijf in plaats van bij de concurrent.

Doordat mensen niet direct in het verkoopproces zitten, zijn de kosten per klik vaak lager bij Display-campagnes. Hierdoor kan je met je beschikbare budget meer klikken binnenhalen op de advertenties en hierdoor dus ook meer websitebezoekers.

Wat zijn de opties?

Er zijn meerdere opties voor de advertenties. De gemakkelijkste optie is de responsieve displayadvertentie. Hierin geef je één of meerdere afbeeldingen en enkele teksten aan google, die hiermee advertenties maakt in meerdere formaten. Hierdoor kan je gemakkelijk Display advertenties maken, echter heb je minder zeggenschap over hoe de advertenties eruit komen te zien.

Dan is er nog de geüploade beeldadvertentie. Hierin maakt Google niet de advertentie, maar vul je zelf advertenties in meerdere formaten in. Hierin zijn er twee opties, namelijk de simpele optie en de HTML-5 variant. Waar de eerste optie een stilstaande afbeelding toont en HTML-5 de mogelijkheid biedt om beweging toe te voegen aan de advertenties. Hierdoor wordt de consument nog meer getrokken naar de advertentie.

Campagnetype kiezen Leankings

Hoe maak je een Display-campagne aan?

Wil je zelf een Display-campagne aanmaken of weten hoe wij bij Leankings te werk gaan? In de volgende hoofdstukken zal ik je stap voor stap uitleggen hoe je het aanmaakt en wat de punten zijn waar je op moet letten. Ik zal proberen dit zo uitgebreid en makkelijk mogelijk uit te leggen. De stappen zijn als volgt:

  1. Log in op je Google Ads account en maak een nieuwe campagne aan.
  2. Kies het juiste campagnedoel en type in.
  3. Vul jouw website in en geef de campagne een naam.
  4. Kies de locatie en taal
  5. Kies jouw budget
  6. Kies jouw biedstrategie
  7. Kies jouw targeting
  8. Maak de advertentie aan
  9. Sluit bepaalde instellingen en plaatsingen uit

Log in op je Google Ads account en maak een nieuwe campagne aan.

Voor de eerste stappen dien je in te loggen op de jouw account van Google Ads. Mocht je deze nog niet hebben, dan dien je deze eerst aan te maken. Ervan uitgaande dat je al een Google Ads account hebt, ga je vervolgens naar het tabje “Campagnes”. Hier zie je een overzicht van alle campagnes die al zijn aangemaakt. In het geval dat je nog niks hebt aangemaakt, is dit leeg.

Klik vervolgens op de “plus” in het overzicht. Vervolgens komen er twee opties in beeld, namelijk: “nieuwe campagne” en “campagne-instellingen laden”. Klik op de eerste optie, een nieuwe campagne aanmaken.

Kies het juiste campagnedoel en type in.

Er komen nu meerdere campagnedoelen in beeld. Elk doel geeft enkele campagnedoelen weer als je erop klikt. Bij sommige doelen komt er niks in beeld. Google bepaald dan zelf het campagnetype. Aangezien ik zelf controle wil hebben over de keuze en alle opties wil zien, klik ik op “Campagne maken zonder vooraf ingesteld doel”. Je ziet dan alle opties in beeld die je kan kiezen voor het maken van een campagne. In dit geval kiezen we display.

Het kopje eronder geeft aan of er al conversies en doelen standaard zijn gekoppeld aan de campagne. Dit kan je voor nu even negeren. Dit kunnen we later instellen namelijk. Als je klikt op doorgaan, komen de andere twee kopjes in beeld.

Vul jouw website in en geef de campagne een naam.

Bij deze stappen vul je de URL van je homepage in en geef je de campagne een naam. Als je de advertenties liever naar een andere webpagina stuurt, is dit geen enkel probleem. Als we straks de advertenties gaan aanmaken, kan je de uiteindelijk URL nog invullen. Als naam van de campagne, zal ik het niet moeilijker maken dan het is. Als je meer Display-campagnes gaat aanmaken, kan je hetgeen wat verschilt in de naam zetten. Denk aan Display | Rotterdam, Display | Amsterdam of Display | Remarketing en Display | In-market doelgroep. Als je maar een Google Display campagne hebt, is enkel de naam Display voldoende.

Kies de locatie en taal.

Bij de locatie kan je kiezen voor de locatie waar je wil dat je advertenties gevonden wil worden. Je kan kiezen voor:

  • Alle landen en gebieden
  • Nederland
  • Geef een andere locatie op
 

De eerste twee spreken voor zichzelf, bij de derde optie kan je steden, provincies en een straal rondom jouw locaties. Klik op deze optie en vervolgens op “Geavanceerd zoeken”.  Hier kan je jouw locaties toevoegen op naam of postcode. Je kan ook kiezen om bepaalde locaties uit te sluiten en hier vervolgens geen advertenties te tonen. Bovenin zie je ook nog de optie “straal”. Hiermee kan je met een bepaalde straal rondom een plek targetten. Zorg er wel voor dat je eerst het aantal kilometers invult en daarna pas de stad/locatie.

Als je de locaties hebt toegevoegd, klik je op Opslaan en kom je terug op de vorige pagina. Hierin staat ook nog “Locatie-opties”. Hierin kan je kiezen voor de opties

  • Aanwezigheid of interesse (mensen die regelmatig aanwezig zijn veel interesse tonen in)
  • Aanwezigheid (mensen die regelmatig op de locatie aanwezig zijn)
 

De keuze hiervoor is afhankelijk van jouw branche. Als iemand in Groningen woont, maar binnenkort naar Den Haag gaat verhuizen en nu alvast aan het oriënteren is, valt deze persoon in de bovenste groep. Dit kan interessant zijn, maar ook extra geld kosten. Bedenk wat het meeste van toepassing is op jouw bedrijf.

Bij talen raden we aan, als je focust op de Nederlandse markt, om buiten de taal Nederlands ook Engels toe te voegen. Dit doordat de taal wordt gebaseerd op de instellingen van de Desktop die de website bezoekt. Veel mensen hebben deze taal nog op Engels staan. Als je Engels dus niet toevoegt, kan je veel mensen mislopen.

Extra instellingen

Onderaan deze pagina staat ook nog de optie “Meer Instellingen” verstopt. Echter zitten hier een paar best belangrijke instellingen. Deze kan je ook later instellen bij campagne instellingen, echter vul ik er altijd één standaard al in. Dit is inhoudsuitsluitingen. Hier geef je aan bij welke content jouw advertentie niet aansluit. Hierin vink ik de volgende uitsluitingen standaard aan: Content die nog niet is gelabeld, Tragedie en conflict, Gevoelige sociale kwesties, Grof taalgebruik, Seksueel suggestief, Sensatiebelust en schokkend, Live gestreamde YouTube-video, Ingesloten YouTube-video’s, Onder de vouw, Geparkeerde domeinen en In-video. Dit doordat ik hier mindere ervaringen mee heb of dat je dan wordt vertoond op plekken waar je eigenlijk niet geassocieerd mee wil worden.

Kies jouw budget.

Hierin vul je het budget dat je dagelijks wil uitgeven aan Google Display. Als je enkel een maandbudget hebt, kan je dit delen door 30,4. Dit is het gemiddeld aantal dagen in de maand. Dit is een gemiddeld dagbudget, het kan dus zo zijn dat het account de ene dag meer uitgeeft en de andere dag minder. Ik zal aanraden om te gaan voor een afzonderlijk campagnebudget en niet voor een gedeeld budget. Dit doordat je dan meer controle hebt over je uitgaven.

Kies jouw biedstrategie.

Hier komen we aan bij een wat lastiger stuk. De biedstrategie. Dit is de manier waarop jij betaald en het account bijstuurt. Je kan hiervoor kiezen voor kosten per klik en kosten per vertoningen. Bij de eerste optie zijn er meerdere biedstrategieën en bij de tweede optie heb je zichtbare CPM. Eerst heb je de opties die Google aangeeft waar jij je op kan richten. Echter willen we niet dat Google de biedstrategie voor ons kiest en willen we deze zelf kiezen. Klik dus onderaan op “Selecteer rechtstreeks een biedstrategie”.  Hier zie je de volgende opties:

  • Verbeterde CPC
  • Klikken Maximaliseren
  • Conversies Maximaliseren
  • Doel ROAS
  • Doel CPA
  • Zichtbare CPM
 

Display is voornamelijk bedoeld om naamsbekendheid te bouwen. Hierdoor zal ik aanraden om in eerste instantie te gaan voor Zichtbare CPM. Hier betaal je voor het aantal keer dat je vertoond wordt. CPM staat voor Cost Per Mille.  Het CPM bod is wat je betaald voor 1000 vertoningen. In raad dit aan omdat Display niet wil inzetten voor iets waar het niet bedoeld voor is. Begin hier als bod op €1,00. Je ziet vanzelf of dit te hoog of laag is voor de advertentiegroep.

Een andere optie die vaak door Google wordt aanbevolen is Conversies Maximaliseren. In je account wil je natuurlijk zo veel mogelijk conversies binnenhalen. Conversies kunnen aankopen zijn, maar ook telefoongesprekken en formulierverzendingen. In principe is Display niet bedoeld om conversies binnen te halen. Echter als je jouw Google Ads volledig hier op inricht, kan het account steeds slimmer hierin worden. Dit zal ik alleen doen als je al meerdere conversies in je Google Ads account hebt.

Kies jouw targeting.

Op dit moment worden je advertentie aan iedereen vertoond. Je wil natuurlijk controle nemen over wie jouw Display-banners zien. Je hebt in eerste instantie de volgende opties:

  • Doelgroepsegmenten: Doelgroepen die Google aanmaakt
  • Demografie: Kies een leeftijdsgroep, geslacht, ect
  • Zoekwoorden: Target mensen die op bepaalde termen hebben gezocht
  • Onderwerpen: Kies het onderwerp van de websites/app waar je getoond wilt worden
  • Plaatsingen: Kies de websites/apps waar je getoond wilt worden
 

In eerste instantie zal ik enkel doelgroep segmenten instellen, want enkel in deze optie heb je al veel mogelijkheden. Een Remarketing Display-campagne stel je bijvoorbeeld hierop in. Als je klikt op “Doelgroepsegmenten”, zie je direct de volgende opties:

  • Gedetailleerde demografie
  • Affiniteit
  • In-market en levensgebeurtenissen
  • Uw gegevens en vergelijkbare segmenten
  • Gecombineerde segmenten
  • Aangepaste segmenten

 

Gedetailleerde demografie

Hier kan je doelgroepen kiezen die te maken hebben met demografie. Denk hierbij aan mensen met kinderen, of mensen getrouwd zijn, welk onderwijs ze gevolgd hebben en wat mensen hun woonsituatie is. Dit kan interessant zijn als je weet dat je bedrijf een bepaalde doelgroep heeft die met een bepaalde demografie te maken heeft. Denk hierbij aan kinderkleding, trouwservices en studentendiensten. Wel zit dit vaker hoger in de See Do Think Care -funnel.

Affiniteit

In deze categorieën zitten mensen die een bepaalde affiniteit met iets hebben. Dit kunnen klassieke muziekliefhebbers zijn, mensen die graag op vakantie gaan naar de zon of mensen met een bepaalde hobby. Ook deze doelgroepen kunnen interessant zijn, maar zitten wederom vaak eerder in het koopproces.

In-market en levensgebeurtenissen

In deze categorieën vind je veel interessante doelgroepen. In de In-market doelgroep zitten mensen die actief op zoek zijn naar een product of dienst. Deze doelgroep baseert Google door de zoektermen die deze personen al eerder hebben gedaan. In de levensgebeurtenissen zie je mensen die zich in een bepaalde fase van hun leven bevinden. Denk hierbij aan mensen die een bedrijf gaan beginnen of juist mensen die met pensioen gaan.

Jouw gegevens en vergelijkbare segmenten

Hier kan je vergelijkende doelgroepen vinden en doelgroepen die gebaseerd zijn op gegevens van jouw bedrijf. Dit is alleen als je andere platformen zoals Google Analytics zijn gekoppeld aan Google Ads. Bij dit kopje kan je Remarketing instellen als je dit goed hebt ingesteld bij Google Analytics.

Gecombineerde segmenten

Bij gecombineerde segmenten zal in eerste instantie niks staan. Dit zijn combinaties van bovenstaande doelgroepen die je zelf kan maken. Door deze van tevoren te definiëren kan je ze gemakkelijk plakken in andere campagnes. Momenteel gaan we dit niet gebruiken.

Aangepaste segmenten

Dit zijn doelgroepen die je extra kan aanmaken, zoals mensen die een bepaald zoekwoord of bepaalde websites hebben gezocht. Dit is een look-a-like audience. Dus is het doelgroep die gebaseerd is op de gegevens die jij hebt ingevuld.

Maak de advertentie aan.

Maak vervolgens advertenties aan voor elke advertentiegroep. Er zijn meerdere opties voor advertenties, zoals een HTML-5 banner of een responsieve Display-banner. Voor nu gaan we voor de laatste optie. Hier vul je verschillende koppen, beschrijvingen, afbeeldingen en logo’s toe waarmee Google aan de slag gaat. Dit is een makkelijke en goed optie om mee te beginnen, zo hoef je geen banners te laten ontwerpen en word je wel op alle plekken vertoond. Bij meer opties kan je ook nog de kleuren aanpassen en de call to action tekst kiezen.

Sluit bepaalde instellingen en plaatsingen uit.

In principe staat jouw Display-advertentie nu aan en kan het beginnen met draaien. Er zijn nog wel een aantal punten wat we kunnen instellen wat de Display-advertenties kunnen verbeteren.

Apps uitsluiten

Als iemand Candy Crush aan het spelen is op zijn/haar telefoon, komen er advertenties voorbij. Naar mijn ervaring wordt hier veel per ongeluk op geklikt, maar wordt er niet echt serieus naar de website gekeken. Ik sluit vertoningen op apps dus altijd uit. Dit doe je door naar “Content” te gaan en vervolgens naar “Uitsluitingen”. Bovenaan de pagina staat nu “Uitsluitingen van Onderwerpen”. Klik hierop en ga naar “Plaatsing-uitsluitingen. Bij het pennetje kan je alle appcategorieën uitsluiten. Deze moet je individueel helaas allemaal aanklikken om uit te sluiten. Op het moment van schrijven zijn het er 141.

Hoe vaak je advertentie wordt vertoond

Standaard bepaald Google hoe vaak je advertentie wordt getoond. Dit kan 2 keer zijn, maar ook 20 keer per persoon per dag. Om te zorgen dat je aan een zo groot mogelijk doelgroep wordt getoond, kan je bij campagne-instellingen en vervolgens aanvullende instellingen dit aanpassen bij frequentiebeheer. Ik stel zelf meestal 2 tot 3 vertoningen per dag in.

Advertentieplanning

Het kan zijn dat om 2 uur s ’nachts heel je budget er al doorheen is gevlogen. Dit is natuurlijk zonde. Dit kan komen door een te hoog CPM bod, maar ook doordat je te vaak vertoond wordt. Een hoger CPM bod kan er ook voor zorgen dat je op juiste pagina’s wordt vertoond. Je kan een advertentieplanning maken waarin je op bepaalde momenten van de dag het budget verlaagd en deze op bepaalde momenten wel hoog inzet.

Conclusie.

Display-campagnes zijn een mooie manier om de naamsbekendheid voor jouw bedrijf te vergroten. Wel zijn er veel dingen waar je op moet letten bij het aanmaken van deze campagnes. Ook houdt het werk natuurlijk hierna niet op. Een Display-campagne heeft, net als alle andere campagne-typen, veel optimalisatie-werkzaamheden. Dit zal je zelf kunnen uitvoeren, maar je kan natuurlijk ook je tijd besteden aan werkzaamheden waar je bedrijf meer geld mee kan verdienen. Wij kunnen dit stukje natuurlijk voor je oppakken. Ook kunnen wij de opstart van een Display-campagne voor je oppakken, als je na het lezen van dit artikel denkt dat het veel tijd gaat kosten. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.  

Onze ervaren experts geven advies op maat.

Wil jij weten wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Vraag een vrijblijvend advies gesprek aan met een van onze specialisten. Hierin leggen we alles uit m.b.t. potentiele omzet, conversies en kosten. 

4.7/5
Beoordeeld 4.7/5
- van 40 reviews

Onze ervaren experts geven advies op maat.

Wil jij weten wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Vraag een vrijblijvend advies gesprek aan met een van onze specialisten. Hierin leggen we alles uit m.b.t. potentiele omzet, conversies en kosten. 

0 K+
Conversies
0 M+
Uitgegeven budget
0
Beoordeeld op Google